Kan je afvallen door Crossfit?

Gepubliceerd op 13 mei 2022 om 17:00

Kan ik afvallen door te gaan crossfitten? Dat is een hele goede vraag, waarbij elk lichaam anders op reageert. Afvallen is een van de meest gezochte onderwerpen op het internet en er zijn vele verschillende manieren om dit te doen. Al zijn er natuurlijk wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden, want in mijn ogen is afvallen het verminderen van de lichaamskilo’s. Maar de meeste mensen willen eigenlijk gewoon een lichaamsverandering zien. Je kunt namelijk je vetpercentage verminderen het zogenoemde droogtrainen (wat vaak samen gaat met kilo’s verliezen) maar ook meer spieren willen hebben (wat vaak samen gaat met kilo’s aankomen).

Afvallen door crossfit

Crossfit ondersteund in afvallen

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag; Ja, Crossfit kan zeker ondersteunen met afvallen. Het voordeel is dat je met Crossfit ook je hele lichaam traint en dus op meerdere plekken resultaat ziet en dus niet alleen je sixpack! Een goede eetgewoonte is wel heel belangrijk als je je lichaam wilt veranderen. Vaak hoor ik dat de verdeling tussen eten en sporten op 80% / 20% zit. Er zijn meerdere diëten die vaak de calorieën of koolhydraten verminderen, echter is mijn ervaring wanneer dit te veel verminderd wordt je sportresultaten en spiermassa achteruit gaat. Hierbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat wanneer je lichaam minder zwaar is je bijvoorbeeld makkelijker pull ups kan maken. Hoe vaak je moet sporten daar komt later dit jaar een blog over, dit is namelijk ook per persoon afhankelijk. Bij mij werkt 3x in de week sporten goed om het bij te houden en vanaf 4x in de week sporten ga ik nieuwe resultaten zien.

Vetpercentage verminderen

Nu het duidelijk is dat een eetgewoonte vooral bijdraagt aan het transformeren van je lichaam hoor ik je denken, maar wat moet ik dan eten om mijn vetpercentage te verminderen? Door de mooie diversiteit van de mens, reageert elk lichaam anders. Zo verbruikt een vrouw minder energie dan een man. Om op een gezonde manier je vetpercentage te verminderen is het verstandig om je aan een soort protocol te houden. Waar ik veel goede verhalen over hoor en goede ervaring mee heb gehad is het Droogtrain protocol (DTP) van de droogtrainen academie (opgericht door Henry en Rinus).

Ze hebben een droogtrain protocol voor mannen  en een droogtrain protocol voor vrouwen.

Spiermassa opbouwen

Tegelijk vet verliezen en veel spiermassa bouwen gaat niet echt goed samen. Ik geef dan ook het advies om eerst je vetpercentage naar beneden te krijgen en daarna je spiermassa op te bouwen. Dit werkt ook motiverend omdat je je snel beter voelt (lichamelijk en geestelijk) waardoor je gemotiveerd blijft. Als je eenmaal in jouw gewenste range zit van je vetpercentage kan je langzaam overgaan (mocht je dit willen) naar het opbouwen van je spiermassa. Als je dit op een gezonde manier doet kan je enkele kilo’s opbouwen in een jaar. Hierbij is ook een eetgewoonte weer belangrijk. Je spieren hebben namelijk voedingsstoffen nodig om te groeien, deze voedingsstoffen haal je natuurlijk uit gezond eten!
De eerder genoemde droogtrain academie heeft ook hiervoor een speciaal protocol ontwikkeld; het zogenaamde spiermassa protocol.

Conlusie

Samengevat helpt Crossfit dus zeker mee aan je reis om je lichaam te veranderen in de richting die jij wilt. Maar hou wel rekening mee dat het tijd en veel discipline kost omdat voor 80% ook je eetgewoonte meetelt. Het belangrijkste advies is dan ook: voel je goed in je lichaam, beweeg genoeg en eet gezond dit helpt mee aan je gezonde lifestyle!

 

Delen zal gewaardeerd worden!

Vindt je deze blog interessant en wil je hem delen?

Dit kan eenvoudig met de onderstaande social media knoppen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.