Wat is het verschil tussen een Snatch, Power Snatch en Muscle Snatch?

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 20:00
Snatch crossfit

Ik gaf laatst een Crossfitles waar tijdens de “burgener warm up”  de verschillende Snatch variaties werden doorlopen. Hierbij werden veel vragen gesteld en (voor mijzelf en natuurlijk voor jullie!) wilde ik een duidelijk overzicht van de Snatch vs Power Snatch vs Muscle Snatch maken.

 

Snatch algemeen

De snatch is een onderdeel van het gewichtheffen/weightlifting.

Het is een beweging waarbij kracht, uithoudingsvermogen, balans en coördinatie belangrijk zijn. Het doel is om het gewicht in één vloeiende beweging boven je hoofd te krijgen. Vaak wordt hiervoor een barbell gebruikt en zal de grip breed zijn, zodat je deze niet aanpast tijdens de beweging.

Het is een lastige beweging met veel techniek, die veel vraagt van je concentratie, balans en kracht.

In 1891 is de eerste officiële wereldkampioenschap gewichtheffen gehouden in Londen. Sinds 1896 tijdens de eerste (moderne) Olympische spelen in Athene is gewichtheffen al een Olympische sport. Sinds 2000 zijn er ook Olympische spelen wedstrijden voor vrouwen.

 

Snatch / Complete Snatch

Je zet je voeten neer op heup breedte (let op je heupen zijn niet zo breed als dat jezelf denkt). Je pakt de barbell breed vast met een zogenaamde hookgrip (de barbell rust ter hoogte van je heup, wanneer je recht op staat). De barbell ligt op de grond en je schouders zijn net iets voorbij de barbell. Je houdt je rug recht en borst naar voren.

 

Vanaf dit punt begint de lift, waarbij je heup en schouders tegelijk omhoog gaan. Je hielen blijven op de grond en je armen blijven recht tot je benen uitgestrekt zijn.

Op dit punt draai je je lichaam verticaal en strek je explosief  je heupen (zo bouw je snelheid en kracht op). Je tilt je schouders op, als een soort weet ik veel houding (shrug) en trekt de barbell omhoog. Je probeert zo snel mogelijk onder de barbell te kruipen en vangt de barbell op in een “Volledige overhead squat”. Daarna ga je helemaal rechtop staan waarbij de knieën, heup en armen volledig zijn uitgestrekt. De barbell is op dit moment boven het midden van je voet.

Tip:

Voor deze oefening zijn kneesleeves uitermate geschikt! Het warmt de vloeistoffen in je knieën snel op, geeft ondersteuning en verminderd de kans op blessures. 

 

Power Snatch

Je zet je voeten neer op heup breedte. Je pakt de barbell breed vast met een zogenaamde hookgrip (de barbell rust ter hoogte van je heup, wanneer je recht op staat). De barbell ligt op de grond en je schouders zijn net iets voorbij de barbell. Je houdt je rug recht en borst naar voren.

 

Vanaf dit punt begint de lift, waarbij je heup en schouders tegelijk omhoog gaan. Je hielen blijven op de grond en je armen blijven recht tot je benen uitgestrekt zijn. 

Op dit punt draai je je lichaam verticaal en strek je explosief  je heupen (zo bouw je snelheid en kracht op). Je tilt je schouders op, als een soort weet ik veel houding (shrug) en trekt de barbell omhoog. Je probeert zo snel mogelijk onder de barbell te kruipen en vangt de barbell op in een “partial overhead squat”. Daarna ga je helemaal rechtop staan waarbij de knieën, heup en armen volledig zijn uitgestrekt. De barbell is op dit moment boven het midden van je voet.

 

Muscle Snatch

Je zet je voeten neer op heup breedte. Je pakt de barbell breed vast met een zogenaamde hookgrip (de barbell rust ter hoogte van je heup, wanneer je recht op staat).

De barbell ligt op de grond en je schouders zijn net iets voorbij de barbell. Je houdt je rug recht en borst naar voren.

 

Vanaf dit punt begint de lift, waarbij je heup en schouders tegelijk omhoog gaan.

Je hielen blijven op de grond en je armen blijven recht tot je benen uitgestrekt zijn. Op dit punt draai je je lichaam verticaal en strek je explosief  je heupen (zo bouw je snelheid en kracht op). Je tilt je schouders op, als een soort weet ik veel houding (shrug) en trekt de barbell omhoog. Je probeert zo snel mogelijk de barbell boven je hoofd te krijgen en vangt de barbell op in een “volledige stand positie”. Je zorgt dat je knieën, heup en armen volledig zijn uitgestrekt. De barbell is op dit moment boven het midden van je voet.

 

Handig overzicht

Stap Snatch Powersnatch Musclesnatch
Voeten Heupbreedte Heupbreedte Heupbreedte
Armen Breed Breed Breed
Handen Hookgrip Hookgrip Hookgrip
Houding Rug recht en borst naar voren Rug recht en borst naar voren Rug recht en borst naar voren
Kracht Snelheid vanuit de heup en het eronder kruipen Snelheid vanuit de heup en het eronder kruipen Snelheid vanuit de heup en kracht in je armen
Opvangen Volledige overhead squat Partial overhead squat Volledig staand
Eindstand Knieën, heup en armen volledig gestrekt Knieën, heup en armen volledig gestrekt Knieën, heup en armen volledig gestrekt

Conclusie

Zoals je kan zien zit het verschil vooral in hoe je de barbell opvangt.

Snatch: Volledige overhead squat

Power Snatch: Partial overhead squat

Muscle Snatch: Volledig staand

Bij de Muscle Snatch (volledig staand opvangen) kan je er niet snel onder kruipen. Over het algemeen is bij deze uitvoering je PR of PB dan ook minder dan bij de overige varianten. 

 

 

Delen zal gewaardeerd worden!

Vindt je deze blog interessant en wil je hem delen?

Dit kan eenvoudig met de onderstaande social media knoppen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.