Op welke stand zet je de damper bij een roeier?

Gepubliceerd op 5 april 2022 om 21:58

Wat is je drag factor op het roeiapparaat? Om de vraag te beantwoorden op welke stand je de roeier zet moet je weten wat je drag factor is, waarmee je het roeiapparaat eigenlijk kalibreert. Door even de tijd te nemen en een paar simpele handelingen uit te voeren kun je makkelijk achter jouw meest efficiënte drag factor komen, deze is namelijk per persoon verschillend. Dus de quote “zet hem op het zwaarst dan ga je het hardst” is zeker niet waar. Als je meer tijd hebt test het uit met bijvoorbeeld 500 meter roeien.

 

Roeier crossfit Concept 2 roeier

Wat is een drag factor?

De drag factor geeft in een getal aan hoeveel het vliegwiel wordt vertraagd. Het vliegwiel (het draaiende deel in de roeier) wordt vertraagd door de hoeveelheid wind dat in de machine komt.

Hoe hoger je de damper zet hoe meer wind er door het vliegwiel gaat en hoe zwaarder het roeien zal worden. Hoe lager je de damper zet des te minder wind gaat er door het vliegwiel, waardoor het roeien dus lichter zal worden.


Hoe vind ik mijn drag factor?

Bij een concept2 rower kan de drag factor gevonden worden via Menu > More options > Display drag factor. Per roeier zal het verschillen, maar dat is de plek waar je ongeveer moet zoeken.

Zet de damper (weerstandshendel) om te beginnen op 5 (kinderen onder de 3) en begin in een steady pace te roeien. Je ziet nu hoe de drag factor veranderd als je de damper hoger zet dan zal de drag factor ook omhoog gaan. Natuurlijk als je hem lager zet zal de drag factor ook naar beneden gaan. Probeer nu je meest efficiënte drag factor te vinden.

 

Wat is mijn meest efficiënte drag factor?

Eerder is al aangegeven dat de drag factor per persoon verschillend is, als richtlijn kun je dit overzicht gebruiken.

Kinderen
                          Jongens                              Meisjes

7 jaar                   100                                      100

8 jaar                   110                                      100

9 jaar                   115                                      105

10 jaar                 120-125                             110-115

 

Volwassenen

dragfactor Concept 2 roeier

Mannen (boven de 75kg)     

Mannen (onder de 75kg)     

125-140

120-135

Vrouwen (boven de 61,5kg)  

Vrouwen (onder de 61,5kg)          

120-130

115-125

Crossfit concept Roeier bonus

Kan ik dit ook op andere apparaten gebruiken?

Bij de zogenaamde Skierg kan je drag factor ook op deze manier ingesteld worden. Bij andere apparaten heb ik het nog niet terug gevonden.

Bonus!

Om echt goed te zitten op een roeier is het ook belangrijk dat de voetbandjes op de juiste hoogte zitten. De meest ideale positie is dat de bandjes ter hoogte van de bal van de voet zijn. Dus pas de plaatjes onder je voeten aan en onthoud (of schrijf het op) op welke stand je de voetplaatjes instelt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.