Motivatie om te sporten

Gepubliceerd op 10 april 2023 om 14:31

Motivatie om te sporten

We zijn al weer een aantal maanden verder na je goede voornemens. Was één van deze voornemens om gezonder te leven of meer sporten? Dan kan er een moment komen dat je de motivatie verliest. Sporten is een geweldige manier om je lichaam en geest in topconditie te houden. Of je nu een professionele atleet bent of gewoon een regelmatige sporter, het is belangrijk om gemotiveerd te blijven en je doelen te bereiken. Tips en strategieën om je motivatie voor sport te verhogen en ervoor te zorgen dat je blijft genieten van de voordelen van een actieve levensstijl zijn dan ook altijd welkom!

 

Stel realistische doelen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om gemotiveerd te blijven om te sporten, is het stellen van realistische doelen. Dit betekent dat je jezelf niet overweldigende doelen stelt die onmogelijk lijken te bereiken. In plaats daarvan moet je je richten op haalbare doelen die je uitdagen maar ook binnen handbereik zijn. Door realistische doelen te stellen, kun je jezelf beter motiveren en de voortgang bijhouden.

 

Doe een sport die je leuk vindt

Een andere belangrijke tip om gemotiveerd te blijven om te sporten, is om een activiteit te kiezen die je leuk vindt. Als je van de sport geniet, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft om te blijven sporten. Er zijn tal van sporten om uit te kiezen, dus experimenteer en vind er een die bij je past. Onderzoek het verschil tussen teamsporten (voetbal, volleybal), groepsles sporten (Crossfit, dansen) en zelfstandige sporten (Fitness, alleen hardlopen).

 

Vind een trainingspartner

Het kan soms moeilijk zijn om jezelf te motiveren om te sporten, vooral als je alleen traint. Door een trainingspartner te vinden, kun je elkaar motiveren en verantwoordelijk houden. Het kan ook leuker zijn om samen te trainen en je kunt elkaar feedback en ondersteuning geven. Je houdt je sociale contacten bij in de drukke tijd van tegenwoordig en jullie werken beiden aan jullie gezondheid.

Beloon jezelf

Een andere manier om gemotiveerd te blijven om te sporten, is om jezelf te belonen voor je prestaties. Dit kan een kleinigheidje zijn, zoals jezelf trakteren op een gezonde snack na een training, of iets groots, zoals een weekendje weg na het voltooien van een groot sportevenement. Door jezelf te belonen, kun je jezelf motiveren om door te gaan en je doelen te bereiken. Nieuwe producten voor je sport, werken ook altijd motiverend. Heb je bijvoorbeeld Crossfit Grips gekocht dan wil je deze toch zo snel mogelijk uitproberen. Of wat dacht je van een nieuwe speedrope met een goed springtouw motiveer je jezelf om zo snel mogelijk de double unders te leren.

 

Houd je voortgang bij

Het bijhouden van je voortgang kan een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven om te sporten. Door bij te houden hoeveel je traint, hoeveel je verbetert en hoe je je voelt na het sporten, kun je jezelf motiveren om door te gaan. Je kunt je voortgang bijhouden met een trainingsdagboek, een app of gewoon een notitieboekje.

 

Stel een sportschema op

Een ander belangrijk aspect van het gemotiveerd blijven om te sporten, is het hebben van een schema. Door een vast schema op te stellen, kun je jezelf eraan herinneren wanneer je moet trainen en kun je je tijd beter beheren. Een vast schema kan ook helpen om het sporten een routine te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om jezelf gemotiveerd te houden. Als je lessen volgt waarbij je je moet inschrijven, schrijf je dan zo snel mogelijk in! Dit voelt als een afspraak die je na moet komen. Het helpt zeker als je gewoon komt opdagen bij de les, aan het einde van de les ben je toch weer blij dat je geweest bent! #Geluksmomentje

 

Zoek inspiratie om te sporten

Ten slotte is het belangrijk om inspiratie te vinden om gemotiveerd te blijven om te sporten. Dit kan van alles zijn, van het kijken naar professionele sporters tot het lezen van artikelen over gezondheid en fitness. Het kan ook helpen om de verhalen van andere mensen te lezen die hun eigen sportieve reis hebben afgelegd. Door inspiratie te vinden, kun je gemotiveerd blijven om je doelen te bereiken en jezelf uit te dagen om nog verder te gaan.

 

Beweeg stiekem veel

Er zijn genoeg manieren om tocht veel te bewegen. Waar ik van geniet is om op youtube “just dance” op te zoeken en deze met de kinderen te dansen. Iedereen beweegt ongemerkt toch makkelijk een uur! Naar buiten is ook gezond, laat de auto wat vaker staan en ga wandelend naar de supermarkt of op de fiets naar de sportschool. Bij een hoog gebouw pak de trap in plaats van de lift. Als er een toilet op een andere etage is, neem dan de trap naar dat toilet, dat geeft toch weer extra beweging elke keer als je moet.

Conclusie

Er zijn tal van strategieën die je kunt gebruiken om gemotiveerd te blijven om te sporten. Door realistische doelen te stellen, een sport te kiezen die je leuk vindt, een trainingspartner te vinden, jezelf te belonen, je voortgang bij te houden, een schema op te stellen en inspiratie te vinden, kun je ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft om te sporten. Het belangrijkste is om te onthouden dat het een reis is en dat je af en toe terugvalt, maar door vastberaden te blijven, jezelf uit te dagen en manieren te vinden om ongemerkt toch meer te bewegen, kun je je doelen bereiken en genieten van de vele voordelen van een actieve levensstijl.

 

Delen zal gewaardeerd worden!

Vindt je deze blog interessant en wil je hem delen?

Dit kan eenvoudig met de onderstaande social media knoppen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.